Setkání původních obyvatel zaniklé obce Slatina

20.07.2013 13:52

 V sobotu 20. 7. 2013 se zástupce Mariánskolázeňsko o.p.s. zúčastnil setkání původních obyvatel zaniklé obce Slatina, která se nacházela v těsné blízkosti hranice se Spolkovou republikou Německo.

Na setkání přišli i obyvatelé nedaleké bavorské obce Mähring – někteří pěšky, někteří přijeli na kole po cestě, která kdysi obě obce spojovala – do Slatiny chodily děti z Mähringu do školy, naopak Slatinští chodili po této cestě (Kirchweg) do Mähringu do kostela.  Stezka byla oživena po pádu železné opony – na obou stranách hranice proběhly v roce 2011 stavební úpravy, kdy byla cesta srovnána a zpevněna, byly instalovány informační tabule a na české straně stojí od letošního roku malý altán, který slouží pro chvíle odpočinku jak cyklistům, tak pěším turistům. 

Jubilejní 10. setkání organizoval pan Peter Zwerenz, syn rodáka ze Slatiny. Tuto milou povinnost převzal od pana Karla Schneidera, rovněž původního obyvatele, který přijel i se svým bratrem. Přítomné pozdravila starostka obce Stará Voda paní Eva Procházková a starosta obce Mähring, pan Josef Schmidkonz.

Přítomní strávili příjemné odpoledne v rozhovorech o minulosti i přítomnosti, na procházkách po okolí bývalé obce Slatina. O občerstvení se postarala rodina pana Franze Schönera z Mähringu, člena zastupitelstva.

Kontakty obcí na české i německé straně hranice jsou velmi časté, spolupráce byla navázána při projektech zabývajících se značením cyklostezek, při fotografické soutěži, na podzim proběhne společná výsadba zeleně a jsou plánovaná setkání sportovců i hasičů.

   

 

 

 

Zpět